Kako njegovati stopala

Grupa poznatih američkih ortopeda sastavila je popis od deset savjeta kako održati zdrava stopala i izbjeći komplikacije.

1. Redovito pregledavajte svoja stopala i pazite na bilo kakve promjene u boji, teksturi ili izgledu.

2. Pazite na održavanje svakodnevne higijene stopala, što uključuje pranje i sušenje područja između prstiju.

3. Hidratizirajte kožu stopala. Visoke temperature i otvorene cipele mogu uzrokovati nagli nedostatak prirodne vlažnosti kože, što može dovesti do pucanja kože i dubokih pukotina i ragada. Redovito mažite stopala kremama i losionima kako bi spriječili tu izrazito bolnu pojavu.

4. Kupite cipele odgovarajuće veličine. Vrlo vjerojatno od različitih proizvođača morate kupiti cipele različite veličine (nekad čak i od istoga!). U kupovinu cipela najbolje je otići krajem dana, kad su noge najveće, tj. mogu biti natečene, pa bolje da znate možete li ih nositi i tada ili ne. I svakako uvijek kupite obuću u kojoj vam je najugodnije.

5. Nemojte ignorirati bolna stopala. Simptomima koji se povećavaju ili ne prestaju u nekom razumnom periodu treba posvetiti posebnu pozornost i posjetiti ortopeda.

6. Nokte na nogama režite uvijek ravno. Nikad nemojte rezati nokte u kutovima, jer time riskirate probleme uraslih noktiju. Eventualno oštre rubove nokta nježno zaoblite rašpicom.

7. Vježbajte. Hodanje je sjajan način kako održavati tjelesnu težinu, ali je i fantastičan 'omekšivač' za stopala. Uz to što ćete hodajući dobro razgibati cijelo stopalo, pazite da nosite odgovarajuću, udobnu sportsku obuću, kao uostalom i tijekom bilo kojeg drugog oblika tjelovježbe.

8. Ako je ikako moguće, nosite različite cipele svaki dan. Dovoljno je da dva para izmjenjujete dan za danom. Naime, budući da znojne žlijezde stopala uobičajeno rade pri svakoj vrsti kretanja, cipele će upijati vlagu s nogu, a vrlo je važno da se cipele dobro osuše između nošenja, kako bi se spriječio razvoj gljivica i bakterija.

9. Nemojte hodati bosonogi kako biste izbjegli ozljede stopala, ali i da se ne izlažete nepotrebno potencijalnim infekcijama.

10. Prilikom nošenja sandala ili bilo kakvih drugih otvorenih cipela ne zaboravite stopala namazati kremom za sunčanje, kako biste izbjegli opekline od sunca.

(medicalnewstoday.com)

Web shop ponuda

Trepavice i obrve
Više
Kolor kreme (boje za kosu)
Više
Aparati za šišanje
Više
Web shop
× Zatvori